Hogyan csiszolják a gyémántokat?
A csiszolástól lesz szép a gyémánt
A frissen kitermelt gyémánt még nem olyan szép és csillogó, mint amit az ékszerekben láthatunk. Azt a szépséget, amit mindenki ismer a csiszolásnak köszönheti a drágakő. A nyers gyémántból a csiszolás során kihasítanak egy teljesen ép és hibátlan darabot ? nyilván minél nagyobb ez a darab, annál jobb, mert annál értékesebb lesz a kész gyémánt. Ezt a darabot nagyon óvatosan tovább csiszolják egy szigorú szabályok szerint meghatározott módszerrel, adott számú lapocskát csiszolva a gyémántra. Ez fogja adni azt a különleges fényt és színjátékot, amiért a gyémántot annyira szeretjük.Meg lehet mondani, hol csiszolták a gyémántot
Mivel egy nagyon nagy precizitást igénylő műveletről beszélünk, azt hihetnénk, hogy a gyémántcsiszolás egy egyezményes szabályrendszer szerint történik szerte a világon, de ez nem így van. Az Európában és a Keleten használt gyémántcsiszolási technikák olyannyira eltérőek, hogy a gyémántból meg is lehet mondani, hol csiszolták. Na persze nem egy laikusnak ? valljuk be, szaktudás híján mi egyformának látjuk az összeset, legfeljebb a méretkülönbség tűnik fel. Egy szakértő azonban simán megállapítja ránézésre, honnan érkezett a gyémánt.A fő különbség, hogy Európában az a legfontosabb szempont, hogy a kő minél szebb legyen, minél csillogóbb, ennek azonban az ára is megvan: a gyémánt sokat veszít súlyából a csiszolás során. A keletiek azonban inkább a takarékosságot tartják szem előtt, vállalva ezzel azt is, hogy esetleg nem lesz annyira szikrázó szépségű.